Mietin miten maalaisjärki vie pitkälle liiketoiminnassakin

Olen osallistunut viime aikoina muutamaan mielenkiintoiseen seminaariin ja kuullut esityksiä hyvin menestyvistä yrityksistä kuten Reimasta, Finlaysonista ja Kyrö Distillerystä. On ainakin yksi asia, joka niitä yhdistää: maalaisjärjen käyttö. Kussakin yrityksessä on oivallettu yksinkertaisia, mutta tärkeitä asioita asiakkaista, kilpailijoista ja brändinrakentamisesta. Oivallukset ovat kaikkien ulottuvilla, kun vain pysähdymme ajattelemaan: Miltä asiakkasta tuntuu? Miten erotumme kilpailijoista? Mikä on meidän yrityksemme tarina?

Finlaysonin Petri Pesonen kertoi heidän, uusien omistajien ammentavan Finlaysonin lähes 200-vuotisesta historiasta visuaalista ilmettä myöten. Toisaalta he ovat uskaltaneet tehdä asioita toisin kuin tekstiilialalla yleensä. Tom of Finland -lakanoiden näkyvyys on nostanut myyntiä kautta linjan.

Reiman Elina Björklundin resepti on yksinkertainen: tarjooman on kohdattava asiakkaan tarve.

Kyrö Distillery on luonut itselleen tarinan ja brändi on viimeistä piirtoa myöten viimeistellyn oloinen. Alkoholimainonnan rajoitukset eivät hidasta tahtia, kun ihastuneet asiakkaat jakavat kuvia somessa.

Maalaisjärjellä pääsee pitkälle

Reiman maalaisjärkiset päätökset vievät yritystä maailmalle kovalla vauhdilla, Kyrö Distilleryn Napue-gini valloittaa markkinaosuuksia ja Finlayson kasvaa, vaikka toimiala ei. Eivätkös nämä samat oivallukset ole ihan jokaisen yrityksen ulottuvilla? Otetaan maalaisjärki käyttöön muutamalla yksinkertaisella tavalla.

Ole oma asiakkaasi

On ihmeellistä, miten paljon saa ideoita ja oivalluksia, kun ryhtyy oman tai kilpailevan yrityksensä asiakkaaksi. Saa erittäin tärkeää tietoa siitä, kuinka yrityksesi tärkein henkilö eli asiakas tai tuleva asiakas toimii, ja mitä hän kokee kohdatessaan yrityksesi tai kilpailijasi.

Ei riitä, että tilaa uutiskirjeen, vaan pitää kokea ostoprosessi alusta loppuun ostamalla liikkeestä tai verkkokaupasta tai jos toimiala on B2B, kokeilemalla kuinka yhteydenottopyyntö etenee prosessissa.Tämä on syytä tehdä säännöllisesti.

Aistit auki myös muilla toimialoilla

Tosiasia on, että muillakin toimialoilla panostetaan asiakaskokemukseen. Voi olla, että jossain on muhimassa uusi ja houkuttelevampi tapa inspiroida ja innostaa asiakas tekemään ostopäätöksen. Ennen kuin huomataankaan, se saattaa olla ei vain yhden, vaan useamman toimialan standardi. Ehkä olet itsekin kokenut sen ja pitänyt siitä. Mieti siis, milloin viimeksi asiakkaana ihastuit tai harmistuit, ja miksi. Yrityksellenne sovellettavaa vai välteltävää?

15 minuutissa ideoista toimintaan

Säännöllisellä seurannalla kertyy paljon hyviä kehitysideoita, mutta kuinka löytää aikaa niiden toteuttamiseen? Aina ei tarvita perusteellista suunnittelua, vaan kuten Eric Riesin Lean startup -kirjassa kerrotaan, vartti viikossa voi riittää. Kirjassa kerrotaan, kuinka startup- yrityksessä ilmeni selkeä tarve perehdytysohjelmalle, mutta ei edes yhtä kokonaista päivää sen suunnittelemiseksi. Ratkaisuna oli vähitellen kehittäminen ja lopulta, muutamien viikkojen kuluttua, perehdytysohjelma oli valmis, ja todennäköisesti laadultaan parempana.

Vastaavalla tavalla voi tulla myös himoliikkujaksi, kuten Baba Lybeckin haastatteluista on voitu lukea. Kun ei löytynyt kokonaista tuntia, Baba lähti edes vartiksi juoksemaan.

Joskus epätäydellistä tilannetta joutuu vähän sietämään. Sekä Petri Pesonen että Elina Björklund totesivat yritystensä verkkokaupoissa olevan parantamisen varaa. Kaiken ei siis tarvitse olla heti täydellistä, jos perusasiat, ymmärrys asiakkaan tarpeesta, näkemys kuinka poiketa kilpailijoista sekä vahva tarina ovat kunnossa. Liike oikeaan suuntaan on tärkeintä, lopputulos syntyy siinä samalla vähitellen.

#maalaisjärki #reima #finlayson #kyrödistillery

Seminaarit:

  • Consumer-oriented Strategies, 10.3.2016, Aalto-yliopisto
  • E-commerce 2016, 16.3.2016, Messukeskus
  • Digitalist-Dingle-seminaari 18.3.2016, Tennispalatsi

 

Julkaissut Hannele

Olen markkinoinnin ja asiakkuuksien ammattilainen. Erityisosaamistani ovat liiketoiminta-, markkinointi- ja asiakasstrategiat sekä johtaminen. Kokemusta vastuullisista tehtävistä löytyy jo 20 vuoden ajalta viideltä eri toimialalta.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: