Näin digitaalinen markkinointi muutti työtäni

Digitalisaatio ja kuluttajien siirtyminen verkkoon muutti markkinointiammattilaisen päivittäisen työn ja vei hallinnan tunteen, mutta toi lähelle asiakkaan, auttamishalun ja verkostojen voiman.

Asiakas tuli lähelle

Vielä jokin aika sitten aloitin työpäiväni vastaamalla sähköposteihin tai rientämällä palaveriin. Nyt avaan ensimmäiseksi markkinointiteknologian lukuisat työkalut ja tarkistan, minkälaisia reaktioita olen toimenpiteilläni tuottanut. Kohdeyleisöni on digikanavissa paljon lähempänä kuin ei-digitaalisissa kanavissa, ja tuloksia on palkitsevaa seurata.

Mikä hallinnan tunne?

Teknologioiden hallitseminen on myös vaativaa. Tunnen viikoittain turhautumista ja neuvottomuutta niiden edessä. Aluksi luulin, että kollegani eri yrityksissä hallitsevat helposti koko paletin. Mutta ei se ole niin. Epätietoisuuden ja riittämättömyyden tunteet, koskivatpa ne sitten arkisia työvälineitä, oman toimenkuvan tai kokonaisen toimialan muutosta ovat tulleet osaksi tavallista työpäivää.  Haaveilemme hallinnan tunteesta, mutta turhaan, sillä olemme jatkuvasti uuden ja tuntemattoman edessä.

Ystävyys, yhteistyö ja avunanto

Kun muutos on pysyvää, toimenkuvat yhä erikoistuneempia eikä esimieskään todennäköisesti pysy perässä, mistä saada apua pulmatilanteissa? Työkaverilta tai kollegalta virtuaalisten verkostojen välityksellä. Asiakkaan lisäksi myös kollegat yli organisaatiorajojen ovat tulleet lähelle – esimerkiksi samaisten sosiaalisten medioiden kautta. Some-ryhmä vastaa, olipa kyse teknisestä avusta, mahdollisista yhteistyökumppaneista tai oman organisaation prosessien kehittämisestä

Ja jos lähi- tai etäkollega ei osaisikaan antaa täsmällisiä neuvoja, ajatukset jäsentyvät ja ratkaisut löytyvät helpommin. Esimies- ja alaistaidoista puhumme jo sujuvasti, mutta hyvät työkaveri- ja jopa etäkollegataidot ovat tärkeitä myös.

Jatkuva oppiminen on paras muutosturva

Toimialat muuttuvat, syntyvät ja kuolevat nyt niin kuin ennenkin, mutta muutoksen keskellä elävälle muutosvauhti tuntuu vain kiihtyvän. Miten minä pysyn mukana tässä murroksessa ja pystyn huolehtimaan omasta ja läheisteni toimeentulosta? Millainen työelämä ja maailma odottavat omia lapsiani?

Jokaisen meistä on pidettävä huolta omasta muutoskyvystään. Tiedän kokemuksesta, että toisinaan ei tunnu löytyvän aikaa some-ryhmien seuraamiseen tai seminaareihin. Kyse ei kuitenkaan ole pakkopullasta, vaan siitä, että olemme itsellemme velkaa järjestää aikaa oman osaamisen päivittämiselle. Kukaan muukaan ei voi sitä puolestamme tehdä.

Näin viisaasti asian muotoili eräs seminaariesiintyjä viime syksynä: ”100 % oppimastasi on hyvä uudistaa viiden vuoden välein.”

Opin siis uutta päivittäin ja hyvä niin.

Kirjoitus on julkaistu PIIKin Vieraskynä-blogissa

PIIK on palvelu, jossa osaajat ja työnantajat voivat anonyymisti kohdata toisensa. Palvelu yhdistää kummankin profiilin perusteella osaamisen, persoonan ja tarpeet, sekä reaaliaikaisesti ehdottaa uusia mahdollisuuksia molemmille osapuolille. Palvelun ydin on kurkistella ja tulla löydetyiksi uusiin alkuihin, etsitpä sitten uutta työmahdollisuutta tai osaajaa.

Julkaissut Hannele

Olen markkinoinnin ja asiakkuuksien ammattilainen. Erityisosaamistani ovat liiketoiminta-, markkinointi- ja asiakasstrategiat sekä johtaminen. Kokemusta vastuullisista tehtävistä löytyy jo 20 vuoden ajalta viideltä eri toimialalta.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: