Marraskuussa 2017 osallistuin STM:n side-eventiin Slushissa ja kuuntelin kiinnostavaa startup-yrittäjän esitystä, kun sähköistyin. Mitä!?! Meidän tapahtumamme Hyvinvointi-hackathon on mainittu osana yrittäjän polkua siinä missä Slush, Upgraded Life Festival, Lääkäri-tapahtuma, Arctic, Digital Silver ja moni muu. Hyvinvointi-hackathon tunnetaan ja tiedetään, sillä on positio, joten se on – brändi.
Hyvinvointi-hackathon tuo osaajat yhteen
Hyvinvointi-hackathon sai alkunsa talvella 2016, kun joukko suomalaisia hyvinvoinnista ja uudesta teknologiasta innostuneita yksityishenkilöitä halusi etsiä uudenlaisia ratkaisuja uudella tavalla. Syntyi idea tapahtumasta, joka toisi yhteen hyvinvoinnista ja palveluiden kehittämisestä kiinnostuneet organisaatiot ja ihmiset.
Nyt takanamme on kaksi lokakuista hackathonia 2016 ja 2017:
- Hackathoneihin on osallistunut yhteensä 160 ratkaisijaa joko palveluntuottajan, palvelumuotoilijan, kokemusasiantuntijan tai koodarin roolissa.
- Tiimit ovat tuottaneet yhteensä 25 ratkaisua pariinkymmeneen hyvinvoinnin haasteeseen.
- Tiimejä ovat tukeneet lähes 30 mentoria ja ratkaisuja ovat arvioineet yhteensä yli 20 tuomaria
- Pääkumppanina on ollut Sosiaali- ja terveysministeriö, lisäksi toteuttamisessa on ollut mukana parikymmentä muuta tärkeää kumppania.
Kuinka sen teimme?
Hackathon-hengessä kehitimme konseptia yhdessä kumppaneidemme kanssa. Markkinoinnissa panostimme erityisesti kahteen kanavaan: sisältömarkkinointiin ja kumppanuuksiin. Vapaaehtoisjoukkokin tarvitsee johtamista, mutta epävirallisesti ja orgaanisesti. Lue vinkkimme alta.
1. Konsepti kuntoon kumppanien kanssa
Hyvinvointi-hackathonin konsepti oli puolivalmis, kun ensimmäisenä keväänä jalkauduimme kertomaan siitä potentiaalisille kumppaneille. Tapaamisissa silloin ja myöhemminkin tavoitteenamme oli ensisijaisesti oppia ja kuulla, mitä mahdolliset kumppanimme tarvitsevat, ja muokata konseptia näiden tarpeiden mukaisesti.
Esimerkiksi hackathonien haasteena on monesti niiden lyhytikäisyys. Mitä ratkaisuille tapahtuu viikonlopun jälkeen? Entä ovatko ratkaisut varmasti sovellettavissa käytäntöön? Vastasimme epäilyksiin kehittämällä konseptiamme:
- Hyvinvointi-hackathon on enemmän kuin 48 tunnin tapahtuma. Yhden lokakuisen viikonlopun lisäki panostimme ennakkotapahtumiin ja webinaareihin sekä palkintoihin. Tavoitteenamme oli auttaa ratkaisijoita antamaan parastaan viikonlopputapahtumassa, ja myös tukea ratkaisujen jatkokehitystä tapahtuman jälkeen.
2. Sisältömarkkinointi ja kumppanuudet
Kun tapahtuman konsepti oli tarpeeksi valmis ja meillä oli haastekumppaneita, oli aika löytää ratkaisijoita. Näin markkinoimme vuonna 2017:
1. Sisältömarkkinointi
- Panostimme sisältömarkkinointiin, pääasiassa Facebookiin ja Twitteriin sekä nettisivuihin.
- Varsinainen markkinointisesonki ajoittui kesäkuusta lokakuuhun.
- Tänä aikana julkaisimme yhteensä 323 postausta, joiden tavoitteena oli herättää kiinnostus ja aktivoida ilmoittautumaan tapahtumaan.
- Erityyppisiä postauksia oli paljon, mm.
- 12 haastetta
- Palkinnot
- Kumppanit
- Webinaarit
- Neljä kohderyhmää erilaisine tarpeineen
- Mikä Hyvinvointi-hackathon -viestit
- Monet käytännön asiat
Tulokset
- Saavutimme tavoitteemme ja innostimme mukaan 100 ratkaisijaa ennätysajassa noin neljä viikkoa ennen tapahtumaa.
- Saimme paljon suoriakin klikkauksia postauksista, mutta ennen kaikkea ne tuottivat suoraa ja orgaanista liikennettä sivuille.
- Levinneisyys ja sitoutuneisuus olivat suuremmat Twitterissä, mutta Facebook tuotti paremmin kävijöitä sivuillemme.
- Parhaiten Facebookissa nettisivuille klikkaajia tuottivat postaukset aiheista kaikille yhteiset asiat: palkinnot, ilmoittautuminen, kiitokset ja koodarikutsu.
Hyvinvointi-hackathonin sisältösuppilo 2017:
2. Kumppanuudet
Myös kumppaniyhteistyö, kumppanien kanavat ja aktiivisuus olivat erittäin tärkeitä viestiemme leviämisessä. Lisäksi saimme merkittävän osan osallistujia muutamien innostuneiden hackathon-lähettiläiden välityksellä. Henkilökohtainen vaikuttaminen oli siis myös hyvin tärkeää.
Tulokset
- Kumppaniyhteistyö kasvatti tunnettuuttamme.
- Yhteistyö toi tapahtumallemme uskottavuutta ja kiinnostavuutta.
- Merkittävä määrä osallistujia
3. Vapaaehtoistoimintaakin johdetaan
Vapaaehtoistyön tekeminen on aina haastavaa saada mahtumaan kalenteriin. Se tulee jossain sijalla 3. 4 tai 5 perheen, työn, oman hyvinvoinnin tai muiden harrastusten jälkeen.
Miten siis johdimme joukkoamme?
- Varasimme säännölliset palaverit kahden viikon välein, ei siis liian usein eikä harvoin. Palaverivaraukset teimme Facebook-ryhmiin.
- Aluksi meillä ei ollut virallista vetäjää, mutta osallistujat ottivat itselleen luontaisen paikan tapaamisissa ja päättivät itse, mitä tehtäviä ja kuinka paljon ottivat vastuulleen.
- Meillä oli käytössä agenda ja muistio, mutta tarvitsimme ja varasimme tilaa myös vapaalle keskustelulle.
- Meillä oli kaksi suljettua Facebook-ryhmää, joissa viestimme ajankohtaisista asioista tai sovimme käytännön asioista.
”Emme tee täydellistä, teemme valmista.”
Hyvinvointi-hackathonin toteuttamisessa toimi siis orgaaninen ja epävirallinen jaettu vastuu, peer-2-peer-malli. Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että välillä oli vaikea sietää tavoitteidemme, unelmiemme ja ideoidemme sekä toteutuksen välinen kuilu. Jonain tällaisena hetkenä kiteytyi edeltävä otsikkokin.
Mutta me kuitenkin teimme sen, toteutimme muutaman propellipään hullun idean ja loimme ihan uuden ja onnistuneen tapahtuman ihan tyhjästä.
*****************************
PS.
Kun kirjoitin tätä juttua, mieleeni nousi monia mieleenpainuvia hetkiä ja ennen kaikkea monta ihanaa ihmistä, jotka heittäytyivät mukaan eri vaiheissa ja eri pituisiksi jaksoiksi, ja joita ilman Hyvinvointi-hackathon ei olisi syntynyt. Kyllä, tiedät, että tarkoitan juuri sinua ❤
Kiitos vielä kerran upeasta, antoisasta ja opettavaisesta ajanjaksosta.