Miten kestävän kehityksen yritys myy ja markkinoi? – Case Lovia

Kestävän kehityksen yritys ei halua myydä enemmän, vaan vähemmän ja toisella lailla. Liiketoiminta on yhä kokonaisvaltaisempaa: arvot johtavat tuotantoratkaisuihin, jotka vaikuttavat liiketoimintamalleihin ja myyntikanaviin, lopulta entistä kiinteämpään asiakassuhteeseen. Näin kertoo Lovian perustaja Outi Korpilaakso Ylen Muoti-Suomen Omatunto -sarjassa.

Millaista on myynti ja markkinointi kestävän kehityksen liiketoiminnassa, kun kysynnän luominen näyttäisi olevan ristiriidassa arvojen kanssa? Voiko kierrätysmuodista tehdä isoa bisnestä? 

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin sain vastauksen Muoti-Suomen Omatunto -sarjan äärimmäisen kiinnostavasta jaksosta Aito läpinäkyvyys muodissa. Haastateltavana on muotiyritys Lovian perustaja Outi Korpilaakso. Sarjan toimittaa Pirjo Suhonen ja se löytyy Yle Areenasta.

1. Liiketoiminta on yhä kokonaisvaltaisempaa: arvoista tuotantoon, liiketoimintamalleihin ja brändiin

Kestävän kehityksen yrityksen toiminta on yhä kokonaisvaltaisempaa: design ja tuotannolliset ratkaisut johdetaan arvoista, liiketoimintamalli, hinnoittelu ja myyntikanavat tuotannollisista lähtökohdista, asiakassuhde ja brändi myynti- ja markkinointikanavista.

Kun myyntikanavat ovat katesyistä omissa käsissä, syntyy luontevasti suora yhteys asiakkaisiin, joista voi syntyä yhteisö, joka puolestaan auttaa yritystä kehittymään ja kehittämään uusia liiketoimintamalleja. 

2. Määrällisen kysynnän luomisesta uudenlaisen kysynnän luomiseen

Kestävän kehityksen yrityksen toiminnassa näyttäisi olevan ristiriita. Olisi luotava kysyntää, siis lisätä kulutusta? Ajatus onkin: vähemmän on enemmän. Myös Lovia haluaa inspiroida toisenlaista kysyntää kertomalla erilaista tarinaa, tarjoamalla erilaista tuotetta tai palvelua ja turvaamalla liiketoiminta vähempien tavaroiden myymisellä. 

Voi löytyä uudenlaisia brändinlaajennuksia, kategorioita ja markkinoita, kun lähtökohtana on pitkäikäisyys ja halutaan huomioida tuotteen koko elinkaari

3. Omilla myyntikanavilla sama liikevaihto ja 5 x vähemmän myytyjä tuotteita

Kun myyntikanavat ovat omassa hallinnassa, Korpilaakson mukaan tarvitsee myydä noin viisi kertaa vähemmän tuotteita saadakseen saman liikevaihdon kuin jälleenmyyjiä käyttämällä. 

Kun brändi myy suoraan kuluttajalle, sosiaalisen median merkitys nousee entisestään. Syntyy suora viestintä- ja keskusteluyhteys asiakkaiden kanssa, kiinnostavan brändin ympärille myös yhteisöjä, joiden kanssa brändin ja liiketoimintamallien joustava kokeilu ja kehittäminen on mahdollista.

Miten Lovialla menee taloudellisesti? Googlaamalla taloustiedot selvisi, että liikevaihto ei ollut vielä puolta miljoonaa vuonna 2019. Toivotan heille kuten muillekin uraauurtaville, maailmaa muuttaville yrityksille onnea ja myötätuulta! Tällaista maailma tarvitsee.

Tässä vielä linkki Yle Areenan ohjelmaan, joka on varsinainen kestävän kehityksen ja liiketoimintamallien muutoksen kultainen tilannekatsaus. 

Markkinointistrategian linjaukset löytyvät yrityksen kokonaistilanteesta käsin

Lovian tarina on malliesimerkki siitä, miten markkinointistrategian ratkaisut löytyvät yrityksen kokonaistilanteesta käsin. Markkinoinnin strategisiin linjauksiin vaikuttaa toimialan kasvuvauhti ja dynamiikka, kilpailutilanne, yrityksen ansaintamalli, elinkaaren vaihe, asiakkaan tavoitettavuus sekä tuotteen hinta ja ominaisuudet käytön ja ostamisen kannalta. Näistä kirjoitin Kilpailutilanne, ansaintamalli ja 5 muuta tärkeää markkinoinnin taustatekijää

Kiinnostaako kestävän kehityksen yritysten markkinointi?

Kuuntele Spotifysta Talouselämän Kasvun rakentajat -podcast-sarjan jakso, jossa toimittaja Elina Lappalainen haastattelee mm. Sulapacin Antti Valtosta. Omat löydökseni podcastista kirjoitin Startupin markkinointiratkaisuissa vahva visio, asiakkaat ja tiimi ratkaisevat. Sulapacin tarinassa on monta kiinnostavaa samankaltaisuutta Lovian kanssa. 

Avainsanat: muotiteollisuus, arvot, kestävä kehitys, liiketoiminnan kokonaisvaltaisuus  

Julkaissut Hannele

Olen markkinoinnin ja asiakkuuksien ammattilainen. Erityisosaamistani ovat liiketoiminta-, markkinointi- ja asiakasstrategiat sekä johtaminen. Kokemusta vastuullisista tehtävistä löytyy jo 20 vuoden ajalta viideltä eri toimialalta.

One thought on “Miten kestävän kehityksen yritys myy ja markkinoi? – Case Lovia

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: