Korona ja digitalisaatio muuttavat nyt mielenkiintoisella tavalla monia aloja. Ravintola-ala on hyvä esimerkki, josta moni muukin digitalisaation kanssa tuskaileva ala voisi ottaa oppia. Ravintoloitsija Kim Mikkolan sanoin “oleellista on, mikä on palvelun kohderyhmä ja millaista palvelua haluaa tarjota”. Ja kun keitokseen lisää muuttuvan arvoketjun, muutos tuo tilaa monenlaisille konsepteille.
Siivosin tänään työpaikalla huonettani, sillä luovun siitä hybridityön myötä. Löysin laatikostani lapun, jossa lukee suunnilleen “Emme kuluta palvelua tai tuotetta vaan ostamisen prosessia. – Christian Grönroos”. Mistähän seminaarista olen kirjannut tämän itseäni koskettaneen lauseen, mutta väittämä on ajankohtainen juuri nyt, kun korona ja digitalisaatio myllertävät alaa kuin alaa.
Väittämä on enemmän kuin totta Talouselämän (1.10.2021) ravintolajutun perusteella, sillä ravintola-alalla on paljon muitakin valinnan paikkoja kuin miettiä ruokalistan sisältöä.
Mitä asiakas syö -kysymyksen rinnalle tulee, miten asiakas hankkii syömänsä ruoan:
- Asiakas tulee ravintolaan paikan päälle nauttimaan kokonaisvaltaisen elämyksen palveluineen kaikkineen.
- Asiakas tilaa ravintolasta kotiinkuljetettuna valmiita annoksia.
- Asiakas tilaa esivalmistellut ruoka-aineet kotiinkuljetettuna ja valmistaa aterian itse.
Mihin tilanteeseen asiakas hankkii syömisensä?
- onko se työpäivä, arki-ilta, viikonloppu vai juhla? Kuinka paljon asiakas on missäkin kohtaa valmis maksamaan? Paljonko hän on valmis näkemään vaivaa?
Miten ravintoloitsija ratkaisee arvoketjun uuden kohdan eli logistiikan?
- Ostaa kuljetuspalvelun alustatoimijalta kiinteällä provisiolla tai kiinteällä kuljetuspalkkiolla matkan mukaan
- Hinnoittelee kotiinkuljetuksen tilausajankohdan mukaan (Kotipzza)
- Oma kotiinkuljetuspalvelu
Asiakastarpeen ja ansaintalogiikan ymmärtäminen strategiaosaamisen ytimessä
Ala kuin ala jakautuu uudella tavalla, jokaisen yrityksen on löydettävä oma lokeronsa, ja lokero voi pitää sisällään monia valintoja arvoketjun varrelta. On punnittava asiakkaan monenlaisia tarpeita ja ansaintalogiikkaa, toiminnan volyymiä, tuottoja ja kustannuksia.
Enää ei riitä, että vastaamme yhteen kysymykseen: mitä tuotteita tai palveluita meillä on.
PS. Samassa Talouselämässä oli juttua myös kauppakeskuksista. Niiden kasvustrategiat riippuvat myös kuluttajien tarpeista, joista yksi tarpeiden kiviljalka ovat autoilevat ruoanostajat.
Suhtautuminen kuluttajan koko arvoketjuun oli kuitenkin vielä aika puutteellisella tasolla, jos se tarkoittaa ruoan verkkokaupan noutopistettä Prisman parkkipaikalla…